Back to top

Designers – Hall of fame

Dior

Dior Christian Dior föddes den 21 januari 1905 i Granville, Normandie, Frankrike. Detta är mannan som grundade modehuset Dior. Christian Dior`s bakgrund är att han studerade vid Institut d’Etudes Politiques de Paris, mellan 1920 till 1925. Hans familj hoppades att han skulle bli diplomat, men Dior själv hade siktet inställt på konst och då främst mode. För att tjäna pengar började han sälja sina modeskisser på gatan. Efter att ha avslutat sina studier erhöll Dior pengar av sin far och öppnade då ett konstgalleri. Efter att familjen Dior drabbats av en finansiell kris och fadern förlorat sitt företag tvingades Dior att stänga galleriet. I slutet på 1946 grundade Dior sitt eget modehus, Christian Dior SA, som finansierades av affärsmannen Marcel Boussac. 12 år senare var man representerad i 15 länder och hade över 2 000 anställda. Christian Dior avled, 52 år gammal, i Montecatini i Italien. Efter Diors död fortsatte firman under ledning av Yves Saint-Laurent, under åren 1957–1961.

Chanel

Chanel

Chanel är ett modehus som startades av Gabrielle Bonheur Coco Chanel år 1910. Från början var det en hattaffär som sålde enkla så hattar utan detaljer. Detta blev uppmärksammat  då hattar på denna tiden var extravaganta och oftast överdådiga. Coco Chanel har även skapat den ”sportiga” looken för kvinnan och gjorde också så att det ansågs snyggt att vara solbränd. Det är även denna kvinna som ligger bakom att tyget tweed blev hippt och populärt när hon skapade den klassiska chaneldräkten. Dräkten innefattade en kjol som gick ner till knät, och en tillhörande kavaj. Hon skapade också den quiltade väskan Chanel 2.55 som än idag är ett signum för Chanel. Väskan lanserades i februari år 1955, därav namnet. Chanels välkända logga med två överlappade C:n står för hennes smek- och efternamn. 1921 skapade Coco Chanel en parfym som heter Chanel No. 5. Den anses som en klassisk damparfym och försäljningen ökade markant 1953 då Marilyn Monroe fick frågan vad hon hade på sig när hon sov och svarade hon att hon bar ”två droppar Chanel No. 5”. Detta framgångsrika modehuset visar än i dag två haute couture- och två prêt-à-porter-kollektioner per år.

Versace

Versace

Den 2 december 1946 föddes Gianni Versace i Reggio di Calabria, Kalabrien, Italien. År 1972 flyttade Versace till Milano för att arbeta som modedesigner och 1978 presenterade han sin första damkollektion i sitt eget namn, vid en modevisning i Milano. 1982 vann han den första av en lång rad utmärkelser som ”bästa modeskapare” för sin vinterkollektion 1982/1983. Han samarbetade i flera år med den världsberömda operan La Scala i Milano och designade flertalet dräkter och kostymer för baletter. Den 15 juli 1997 mördades han i sitt hem i Miami Beach, Florida och åtta dagar senare återfanns den misstänkte mördaren Andrew Cunanan, död i ett båthus i Miami. Detta världsberömda modeimperium ärvdes till 20% av hans syster Donatella Versace och till 50% av hennes dotter Allegra Versace.

Prada

Prada

Prada är det välkända talienska modehuset som grundades 1913 i Milano av Mario Prada. Prada är verksam inom haute couture och accessoarer samt glasögon Sedan 1978 drivs företaget av Mario Pradas barnbarn Miuccia Prada. Huvudkontoret hittas i Milano på Via Andrea Maffei, 2. Prada`s ”lillasyster” heter MiuMiu. Det är döpt efter Miuccias smeknamn MiuMiu. Båda Prada och MiuMiu är omtalade och kända för framförallt deras exklusiva väskor. Prada har även en billigare linje kallad Prada Sport. Det finns tyvärringen Pradabutik i Sverige.

Hermes

Grundades 1837 och företaget grundades av Thiery Hermès som öppnade en sadelaffär i Paris under 1800-talet men som snabbt växte till en internationell framgång. Hermès är ett specialiserat modehus på lyxvaror som läder, prêt-à-porter, accessoarer och parfumeri. Hermès är ett av de äldsta inom modeindustrin samt en av de mest respekterade och anses vara riktigt prestigefulla för goda egenskaper, rykte och pris. Samtliga väskor är handgjorda.

Christian Lacroix

Christian Marie Marc Lacroix, föddes den 16 maj 1951 i Arles, Bouches-du-Rhône, Frankrike. Denna franska modeskapare öppnade sitt haute couture-modehus först 1987. Tyvärr begärdes modehuset i konkurs 2009 som följd av lågkonjunkturen.

Jean Paul Gaultier

Jean-Paul Gaultier föddes den 24 april 1952 i Arcueil, Val-de-Marne. Denna man verkar och bor i Paris. Han började sin karriär med att sända sina skisser till kända modeskapare då han inte hade någon formell utbildning. 1970 blev han anställd som assistent till Pierre Cardin. 1979 lanserade Gaultier sin första egna kollektion och blev då känd som det franska modets enfant terrible. Gaultier är även känd för att ha gjort kostymer till flera filmer,samt scenkläder till bla
Madonna, däribland den kända strutbehån.